Jag bodde i en mögellya i tre veckor

Lena Holfve

Jag har lånat ett gästrum, i en rätt vanlig trea i norra Sverige, och källaren är full av mögel och det stinker i badrummet. En del säger att 50% av alla bostäder i landet är mögelskadade och andra, sanerare t.ex. talar om 75%. WHO anser att uppemot 50% av Europas bostäder är skadade. Det är inte det minsta märkligt att många flyktingar har vägrat gå in i sina anvisade hus!

Efter två veckor kliar det i ögonen, sömnproblem har börjar smyga sig på mig, och den jag lånat ett rum av fick mardrömmar rätt omgående efter inflytten men har aldrig satt det i samband med möglet.

Det har varit ett intressant studiebesök på alla sätt och vis; allt ifrån mögel, som ingen reagerar över mer än jag, till läkemedelsförskrivningar av cancermedicin (!) och statiner mot ledvärk. En biverkan avseende statiner lär vara just ledvärk liksom att man får det av just mögel.

Det är ett mirakel att min gästrumsvärd ens lever, och så länge det nu varar, men ”doktorn vet bäst” och det är inte mitt liv. Jag själv ångrar däremot att jag inte har ombokningsbara biljetter för om jag hade haft det hade min egen överlevnadsinstinkt tagit över vid det här laget. Jag kollade för några dagar sen, och allt var slutsålt så det hade ändå inte hjälpt, för jag var beredd att ta den dubbla resekostnaden. Hotellkostnaderna är också skyhöga i riket.

Jag använde ättika, bikarbonat och varmt vatten och den sörjan kan hålla eländet i schack men max i ett dygn.

Nu är det inte speciellt synd om mig, för jag vet hur jag ska sanera min kropp efter detta äventyr, och jag är väldigt tacksam för att jag kan mögel.

 

INTERNATIONELLA SYMTOMLISTAN FÖR MÖGEL
Jag har markerat de symtom jag känner efter bara två veckor…

1. Andningssvårigheter: känslighet i halsen, andfåddhet, du flåsar för ingenting.
2. Sinus: bihålorna känns trånga, näsan rinner, du känner ett tryck och smärta och har ofta huvudvärk.
3. Psykiska reaktioner: ångest, panik, ”konstiga tankar”, slöhet, depression, disassociation, du hör röster.
4. Matsmältningsproblem: halsbränna, tarm- och matsmältningsbesvär.
5. Synen: du har suddig syn, svårighet att fokusera, kliande ögon, rödsprängda ögon.
6. Hud: klåda, stickningar, domningar, utslag, sår som inte läker.
7. Neurologi: domningar, som elstötar som går ner i benen.
8. Hjärnan: brist på koncentration, oförmåga att utföra uppgifter, minnesproblem, hjärndimma.
9. Kroppen: ledsmärta, muskelstyvhet, muskelsmärta, förlust av styrka, ödem, du fryser hela tiden, förhöjda levervärden.
10. Udda symtom; konstig smak i munnen, vaknar ofta under natten för att kissa, nattsvettningar, tolererar inte mediciner, kemisk känslighet, mat du plötsligt inte tål, hormonobalans,hjärtklappning, sömnlöshet.

Vite hotar för mögliga lägenheter – HD

Boken Mögelförgiftad

 

Billigaste leverantören

Om admin 46 artiklar
Författare till bland annat "Mögelförgiftad"

2 kommentarer

  1. Jag höll på med en fuktspärr för betong under några år och kan bekräfta att problemet är enormt, inte bara i Sverige. Vi öppnade en filial i Turkiet och jag var också nere i Senegal för att sälja in denna produkt. Projektet i Senegal sprack pga brist på support och utbredd okunskap hos ledningen. I dessa länder är det inte bara möglet utan också att fattiga ofta sover direkt på betong som är boven, det är således globalt. Vill du ha mera om just den biologiska delen kolla in vad Jerker Andersson skriver på http://www.lfs-web.se/ Där finns det mesta. Annars finns jag på 0702-625946, mvh Jan Rosbäck

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.