Svartmögel i badrummet

Spread the love

Numera ska hus elredovisas dvs. man ska få veta vad de kostar att värma upp. Tidigare såldes hus enbart för sitt läges skull, utseende utsikt… men bor du i Djurholms sjukaste hus, med sjöutsikt, lär du bli svinsjuk, ändå.

Sjuka Hus – Blir du sjuk av ditt hus eller arbetsställe

Mögelförgiftad? Vi är friska nu!
En medlem hittade svartmögel i badrummet

Mögelförgiftad? Vi är friska nu!Definitionen Sjuka Hus anser vi syfta till att beskriva såväl byggnadens skick såsom de boendes, studerandes eller arbetandes hälsa. Emissioner från byggnadsmaterial, fukt och mögelhar ofta egenskaper som är kraftigt  hälsopåverkande.

I takt med att allt fler riskkonstruktioner uppdagats och vår sammanlagda dagliga inomhusvistelse tidsmässigt sett ökat har forskare knutit ett antal hälorelaterade problem till inomhusklimat och sjuka hus. I USA kallas begreppet ”SBS – Sick Building Syndrome”. Tydliga varningar når ut vilka gör gällande att vistelse och boende i av fukt och mögel drabbade hus medför en reellt potentiell risk för ohälsa samt sjukdomar. Det är i vissa länder allt vanligare med stämningsansökningar och mycket dyra domslut i dessa ärenden.

Hur sjuka hus kan uppstå
Vanliga anledningar att hus faller under kategorin ”sjuka hus” är:
Olika typer av emissioner som kan avges från byggnadsmaterial, lim, spackel, golvmattor, möbler etc. Fukt som vandrar in i eller igenom ett material kan både orsaka kemisk reaktion, upplösning av ämnen och genom ångvandringsprincip bära skadliga partiklar upp i luften vi andas. Ett par exempel är då tryckimpregnerad syll uppfuktas för mycket och avger starkt luktande, giftiga fenoler och kloranisoler från pentaklorfenol samt det kaseinhaltiga flytspackel som ett tag användes vid avjämning av platta på mark. Läs mer

En villa som köptes för 1,8 miljoner lämnades åt sitt öde
Nu stinker det av mögel och utgör en sanitär olägenhet för grannarna. Grannarna på Triangelvägen på idylliska Mossberget är inte sena att berätta om skamfläcken. Vid en första anblick ser allt normalt ut, men stannar man bara upp syns problemen – och luktar. Det stinker mögel utanför huset så starkt att det inte går att vistas nära. Läs mer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.