Mögel farligt att andas in; 2-3 miljoner uppmanas att besikta

verkligheten

Löpsedeln producerades år 2003, och sen hände inget mer.

Funderar du på att köpa hus?

Glöm inte att utreda mögel. Något som många glömmer att tänka på rörande besiktningen och litar blint på att säljarens besiktningsman hittat allt som köparen bör veta, men så är det dessvärre inte alla gånger. Här är allt du behöver känna till om mögel och besiktning. Läs mer

Mögel farligt att andas in

Ur boken Mögelförgiftad

WHO skriver: ”I Europa är uppskattningsvis 10-50 % (beroende på land) av inomhusmiljön där människor lever, arbetar och leker fuktskadad. WHO är oroad över denna situation eftersom överdriven fukt och mögel utgör ett hot mot hälsan.”

Europa är på väg att mögla söner med andra ord. För bara 25 år sedan var det krav på att man skulle lägga våtrumsmatta under kakel, och numera är det förbjudet. En städare jag talade med, som ofta far runt i privatbostäder, sa mig att människor ibland kan ha ställt sängarna på ett sådant sätt att man inte ska se sprickorna och de genomgående hålen i fasadväggarna i tremiljoner bostadsrätterna, och när det regnar flödar det in vatten.


Numera avliden

Denna text nedan skrevs år 2017, och min gästrumsvärd avled i mars 2022 och orsaken var akut lunginflammation, blev 62 år:

Jag bodde i ett mögelhus i tre veckor; toxinerna är farligt att andas in…

Jag har lånat ett gästrum, i en rätt vanlig trea i norra Sverige, och källaren är full av mögel och det stinker i badrummet. En del säger att 50% av alla bostäder i landet är mögelskadade och andra, sanerare t.ex., talar om 75%. WHO anser att uppemot 50% av Europas bostäder är skadade. Det är inte det minsta märkligt att många flyktingar har vägrat gå in i sina anvisade hus!

Efter två veckor kliar det i ögonen, sömnproblem har börjar smyga sig på mig, och den jag lånat ett rum av fick mardrömmar rätt omgående efter inflyttning, men har aldrig satt det i samband med möglet.

Det har varit ett intressant studiebesök på alla sätt och vis; allt ifrån mögel, som ingen reagerar över mer än jag, till läkemedelsförskrivningar av cancermedicin (!) och statiner mot ledvärk, och det får man av just mögel.

Det är ett mirakel att min gästrumsvärd ens lever, så länge det nu varar, men ”doktorn vet bäst” och det är tack och lov inte mitt liv. Jag har varnat; “alla i byn har det så” och “doktorn säger…”

Jag själv ångrar däremot att jag inte har ombokningsbara biljetter för om jag hade haft det hade min egen överlevnadsinstinkt tagit över vid det här laget. Jag kollade för några dagar sen, och allt var slutsålt, det hade ändå inte hjälpt, men jag var beredd att ta den dubbla resekostnaden. Hotellkostnaderna är också skyhöga i riket men det fick bli hotell de sista dagarna.

mögel farligt att andas in

Jag använde ättika, bikarbonat och varmt vatten och den sörjan kan hålla eländet i schack men max i ett par dygn.

Nu är det inte speciellt synd om mig, för jag vet hur jag ska sanera min kropp efter detta äventyr, och jag är väldigt tacksam för att jag kan mögel.


Vi börjar leta, leta, leta i UMS kurs 3

Maria berättar själv om sin helt otroliga mögelresa i boken ”Mögelförgiftad” och om jag minns rätt har hon flyttat sex gånger, och släpat med sig mögelsporer varje gång.

Ingen kan väl säga om hon därmed skapade nya mögelbostäder eller om alla de fem nya var mögelskadade de också. Men mögliga var de, och sjuka blev de, och i det som kallas för ”psykisk ohälsa” i Sverige.

Nu kom hon på att ett medium hade sagt henne för många år sedan att hon skulle bli förföljd av den ”svarta förbannelsen”. Milt uttryckt!

Men som alla ser är hon vid gott mod därför att nu vet hon, pluggar, vet vad hon ska, och inte ska, göra och då tänds hoppet om att man en dag ska få vila ut…

Mögel är farligt att andas in

 

| Mögel farligt | 3 myter om möglet och mögelsporer: ”Det är psykiskt, socialt eller arbetsrelaterat”

INTERNATIONELLA SYMTOMLISTAN FÖR MÖGEL

Jag har markerat de symtom jag känner efter bara två veckor…

1. Andningssvårigheter: känslighet i halsen, andfåddhet, du flåsar för ingenting.
2. Sinus: bihålorna känns trånga, näsan rinner, du känner ett tryck och smärta och har ofta huvudvärk.
3. Psykiska reaktioner: ångest, panik, ”konstiga tankar”, slöhet, depression, dissociation, du hör röster.
4. Matsmältningsproblem: halsbränna, tarm- och matsmältningsbesvär.
5. Synen: du har suddig syn, svårighet att fokusera, kliande ögon, rödsprängda ögon.
6. Hud: klåda, stickningar, domningar, utslag, sår som inte läker.
7. Neurologi: domningar, som elstötar som går ner i benen.
8. Hjärnan: brist på koncentration, oförmåga att utföra uppgifter, minnesproblem, hjärndimma.
9. Kroppen: ledsmärta, muskelstyvhet, muskelsmärta, förlust av styrka, ödem, du fryser hela tiden, förhöjda levervärden.
10. Udda symtom; konstig smak i munnen, vaknar ofta under natten för att kissa, nattsvettningar, tolererar inte mediciner, kemisk känslighet, mat du plötsligt inte tål, hormonobalans, hjärtklappning, sömnlöshet.

Vite hotar för mögliga lägenheter – HD

 

DAMP AND MOULD Health risks, prevention and … – WHO/Europe

93 % av ME-patienter hade mögeltoxiner i blodet

Billigaste leverantören

Psykisk ohälsa
Om Lena Holfve 23 artiklar
Författare till bland annat "Mögelförgiftad"

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.