Öppna ventilerna i ditt hus, vädra 2-3 gånger per dag!

ventilerna
Klicka

Ventilerna…

GS-fackets Peter Lindström har mött många sågverksarbetare som valsat runt i sjukvården i åratal för att kunskapen om trämögel gått förlorad.

 – Och den kommer inte över en natt, den byggs upp hos människor, tills man nått en kritisk nivå då kroppen fått i sig för mycket skadliga ämnen och man blir sjuk, säger Peter Lindström, arbetsmiljöansvarig på GS avdelning 15 Norr.

 

Hjälp dem gärna därför att ett symtom är handlingsförlamning

De mögelförgiftade, som Folkhälsoinstitutet år 2017 ansåg är 1,7 miljoner får inte tummen ur. Det kommer aldrig bli nån ordning på någonting i Sverige innan dessa 1,7 miljoner har blivit av med möglet i sin miljö samt i kroppen.

Var femte svensk bor i mögel, enligt TV4. Det betyder att var femte får slåss ett tag till med hyresvärdar, vården och chefer på jobbet.


veentilernaa
En medlem rev väggen i badrummet

Numera ska hus elredovisas dvs. man ska få veta vad de kostar att värma upp. Tidigare såldes hus enbart för sitt läges skull, utseende utsikt… men bor du i Djurholms sjukaste hus, med sjöutsikt, lär du bli svinsjuk, ändå.

Sjuka Hus – Blir du sjuk av ditt hus eller arbetsställe

Definitionen Sjuka Hus anser vi syfta till att beskriva såväl byggnadens skick såsom de boendes, studerandes eller arbetandes hälsa. Emissioner från byggnadsmaterial, fukt och mögelhar ofta egenskaper som är kraftigt  hälsopåverkande.

I takt med att allt fler riskkonstruktioner uppdagats och vår sammanlagda dagliga inomhusvistelse tidsmässigt sett ökat har forskare knutit ett antal hälorelaterade problem till inomhusklimat och sjuka hus. I USA kallas begreppet ”SBS – Sick Building Syndrome”. Tydliga varningar når ut vilka gör gällande att vistelse och boende i av fukt och mögel drabbade hus medför en reellt potentiell risk för ohälsa samt sjukdomar. Det är i vissa länder allt vanligare med stämningsansökningar och mycket dyra domslut i dessa ärenden.

Hur sjuka hus kan uppstå

Vanliga anledningar att hus faller under kategorin ”sjuka hus” är:
Olika typer av emissioner som kan avges från byggnadsmaterial, lim, spackel, golvmattor, möbler etc. Fukt som vandrar in i eller igenom ett material kan både orsaka kemisk reaktion, upplösning av ämnen och genom ångvandringsprincip bära skadliga partiklar upp i luften vi andas.

Ett par exempel är då tryckimpregnerad syll uppfuktas för mycket och avger starkt luktande, giftiga fenoler och kloranisoler från pentaklorfenol samt det kaseinhaltiga flytspackel som ett tag användes vid avjämning av platta på mark, enligt Jerker.

En villa som köptes för 1,8 miljoner lämnades åt sitt öde

Nu stinker det av mögel och utgör en sanitär olägenhet för grannarna. Grannarna på Triangelvägen på idylliska Mossberget är inte sena att berätta om skamfläcken.

Vid en första anblick ser allt normalt ut, men stannar man bara upp syns problemen – och luktar. Det stinker mögel utanför huset så starkt att det inte går att vistas nära. Läs mer

Mögelsjuk talar ut, vi kan lyssna i 2 minuter, hon lever med det

INTERNATIONELLA SYMTOMLISTAN FÖR MÖGEL
ventilerna

1. Andningssvårigheter: känslighet i halsen, andfåddhet, du flåsar för ingenting.

2. Sinus: bihålorna känns trånga, näsan rinner, du känner ett tryck och smärta och har ofta huvudvärk.

3. Psykiska reaktioner: ångest, panik, ”konstiga tankar”, slöhet, depression, dissociation, du hör röster.

4. Matsmältningsproblem: halsbränna, tarm- och matsmältningsbesvär.

5. Synen: du har suddig syn, svårighet att fokusera, kliande ögon, rödsprängda ögon.

6. Hud: klåda, stickningar, domningar, utslag, sår som inte läker.

7. Neurologi: domningar, som elstötar som går ner i benen.

8. Hjärnan: brist på koncentration, oförmåga att utföra uppgifter, minnesproblem, hjärndimma.

9. Kroppen: ledsmärta, muskelstyvhet, muskelsmärta, förlust av styrka, ödem, du fryser hela tiden, förhöjda levervärden.

10. Udda symtom; konstig smak i munnen, vaknar ofta under natten för att kissa, nattsvettningar, tolererar inte mediciner, kemisk känslighet, mat du plötsligt inte tål, hormonobalans, hjärtklappning, sömnlöshet.

Boken ”Mögelförgiftad” finns i bokhandeln men snabbast och billigast hos Immun.se

Mögel farligt att andas in; 2-3 miljoner uppmanas att besikta

Öppna ventilerna, vädra och städa rutinmässigt innan det händer

 

Billigaste leverantören

Psykisk ohälsa
Om Lena Holfve 23 artiklar
Författare till bland annat "Mögelförgiftad"

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.